Prijava / Registracija na portal GARAZA.SI

Za ogled prispevkov objavljenih na portalu ni potrebna predhodna prijava.

Za objavo lastnih MP3 posnetkov se je potrebno predhodno registrirati na portalu.

Za registracijo kliknite na ... Registracija =).

Status / Prijava

Trenutno niste prijavljeni

prvi poziv: IZSTEKANI TELSTAR z Galom in Severo Gjurin ter gosti, petek 15.6.2012 ob 22.25 na Valu 202

RADIO SLOVENIJA, 2. program – Val 202, petek, 15.6.2012  ob 22.25

IZŠTEKANI TELSTAR

Oddaja Vala 202 TELSTAR se odslej vrti tudi na razkošni jubilejni plošči. Na voljo je na spletnih straneh ZKP RTV Slovenija.V petek 15. junija 2012 se bo veliko praznovanje štiridesetletnice Vala 202 začelo z oddajo IZŠTEKANI. V njej bo ob pomočiSevere in Gala Gjurina, njunih prijateljev in gostov ter številnih zanimivih sogovornikov gostovala prav oddaja Telstar. Sodelovali bodo tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Staroglasbeni satelit Vala 202 – oddaja avtorja in voditelja Jureta Longyke TELSTAR praznuje! Svojo petnajstletnico, štiridesetletnico Vala 202, petdesetletnico festivala Slovenska popevka, pol stoletja, odkar je v orbito okoli Zemlje poletel prvi telekomunikacijski satelit Telstar 1. Ob tej priložnosti je Telstarjevo uredništvo zbralo vesoljsko dediščino slovenske popularne glasbe, ki je nastala med letoma 1962 in 1983, ter jo izdalo na ekskluzivni plošči z naslovom “TELSTAR – OD TOD DO VESOLJA / SPACEBOUND”. Na plošči je 25 skladb in več kot polovica jih doslej še nikoli ni izšla na nosilcu zvoka. Dodani so izčrpni podatki o skladbah, bogata spremna beseda Jureta Longyke, uvod konceptualnega umetnika Marka Peljhana in odlomki besedil. Vse zapisano je prevedeno tudi v angleščino in sodobnemu globaliziranemu svetu sporoča, da smo bili na vrhuncu vesoljske tekme v šestdesetih letih dvajsetega stoletja tudi mi del sanj vsega človeštva. “Zemlja pleše”, “Orion”, “Prva hiša na Luni”, “Apollo 10”, “Vizija prihodnosti”, “20. stoletje”, “Moj fant je pilot”, “Raketa”, “Ta Luna”, “Od tod do vesolja”, “Zemlja kliče SOS” so zgovorni naslovi pesmi. Za nameček so dodani tudi dokumentarni zvočni drobci iz tistega časa, to je prijem, ki ga poslušalci oddaje Telstar dobro poznajo.

Plošča je na voljo v spletni trgovini ZKP RTV Slovenija, kjer je v sodelovanju z Valom 202 in Centrom odličnosti Vesolje-SI tudi izšla. Da se lahko preteklost in prihodnost srečata v srcu sedanjosti, pa je na plošči nova verzija skladbe “Telstar” v izvedbi Severe in Gala Gjurina. Po izboru poslušalcev je pred dnevi postala popevka tedna na Valu 202.

In da bo mera zares polna, se bo Telstar 15. junija 2012 ob 22.25, večer pred Valovim štiridesetim rojstnim dnem, oglasil v oddaji IZŠTEKANISEVERA in GAL GJURIN s številnimi prijatelji in gosti pripravljata zvrhano mero starih in novih v vesolje zazrtih slovenskih pesmi. Dobra polovica repertoarja bodo skladbe s plošče v njuni novi preobleki. Nekaj bo predelav tujih, od Neila Younga do Smashing Pumpkins. Nekaj vsemirskih utrinkov sta Gal in Severa izbrskala iz svojega repertoarja. Manjkala pa ne bo tudi vsaj ena povsem nova skladba, napisana posebej za to priložnost. Gal je k sodelovanju povabil tudigodalce Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki jih bo vodil Patrik Greblo. Nekaj pesmi bo odpela Maja Založnik, solo violino bo igral Dejan Gregorič, manjkal ne bo solo trobentač v novi verziji “Telstarja” Domen Gracej… in tako naprej. Jure Longyka pa ni pozabil lepe geste slovenskih surferskih isntrumentalistov Bitch Boys, ki so že pred več kot desetletjem simbolično združili oddaji Telstar in Izštekani. Med gostovanjem v Izštekanih so namreč nepričakovano izvedli instrumentalno skladbo “Telstar”. Kasneje so jo objavili na prvencu “In Heat” in še danes je del njihovega repertoarja.

Poleg petintridesetih vrhunskih glasbenikov se bodo lahko Izštekani tokrat pohvalili še z dodatno imenitno skupino sogovornikov, ki bodo v klepetu med glasbo osvetljevali Telstarjevo vesolje. To bodo astronom Tomaž Zwitter, direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič, avtorja popevk Jure Robežnik in Mojmir Sepe, avtorica številnih telstarjevskih besedil Elza Budau, umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj, poznavalec astronavtike Vojko Kogej, prevajalka Tina Mahkota in drugi.Marko Peljhan, podžigalec mnogih telstarjevskih podvigov v slovenski in globalni umetnosti zadnjih dvajset let, ki se mudi v ZDA, pa bo z oddajo povezan prek telekomunikacijskih povezav.

Kako je zvenelo slovensko vesolje med letoma 1962 in 1983? Zakaj “Zemlja pleše” in kdo je sprejel “Povabilo na Luno”? Kako sta se vsemirja lotevala Gregor Strniša in Elza Budau? Čigav obraz opeva Ježek? Ali na Luni prirejajo festivale? Kaj tam počno Črne mačke? Kako so v vse skupaj vpletene Bele vrane? Zakaj je rakete ljubil režiser Boštjan Hladnik? Kdo je imel v šestdesetih letih bend Apollo? Zakaj je punk premagal popevke? Kaj so jedli astronavti Apolla 15 na Bledu? Ali so Butalci res poleteli na Mesec? Kdaj se je končalo dvajseto stoletje? Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja, ki si jih niste nikoli zastavili, ponujajo plošča “Od tod do vesolja / Spacebound”, oddaja Izštekani 15. junija in posebni praznični Telstar na Valu 202 - ki mu lahko prisluhnete na povezavi http://tvslo.si/predvajaj/spacebound-od-tod-do-vesolja/ava2.138089200/


VSE NOVICE...

Ostale novice